Munsterkerk

Munsterkerk
Munsterplein 1-3
6041 HG
Roermond

Kerk

De Munsterkerk in Roermond is, net als veel religieuze gebouwen in Limburg, onlosmakelijk verbonden met lokale architect Pierre Cuypers!

De Munsterkerk in Roermond is, net als veel religieuze gebouwen in Limburg, onlosmakelijk verbonden met lokale architect Pierre Cuypers. De Munsterkerk in Roermond bestond in 2020 maar liefst 800 jaar. 

 
Deze kerk werd aan het begin van de dertiende eeuw gebouwd als kloosterkerk voor de vrouwelijke abdijgemeenschap van de Roermondse cistercienzerorde, ook wel de 'trappistenorde'. De kerk werd tevens gebouwd als grafkerk voor Graaf Gerard III van Gelre. 
 
Na negen eeuwen vind je zijn praalgraf nog altijd in het middelpunt van de Munsterkerk, onder de koepel. Door de laatromaanse bouwstijl lijkt deze kerk van buiten erg gesloten, maar de lichte en open sfeer die je voelt als je de deuren van de kerk opent, zal je verrassen. 
 
Bij een bezoek aan de kerk kun je vragen naar een audiotour, waarbij je je al dwalend door de kerk kunt laten meevoeren langs alle bijzondere verhalen. De kerk is onlosmakelijk verbonden met de naam van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, die veel religieuze gebouwen in de omgeving op zijn naam heeft staan. 
 
Een van de eerste opdrachten in Cuypers' carriere was in 1850 de restauratie van het koor in de Munsterkerk, een opdracht die hij samen met zijn broer Henri uitvoerde. Ingrijpender was de grote restauratie die duurde van 1863 tot 1890. 
 
Cuypers' plannen waren ronduit controversieel in die tijd: de beide achtzijdige koortorens werden vervangen door vierkante, de barokke klokkentoren werd gesloopt en delen van de westbouw werden verhoogd tot torens. 
 
Hoewel Cuypers' plannen vrijwel ongewijzigd werden uitgevoerd, was de controverse voor hem reden om in 1865 Roermond te verlaten en naar Amsterdam te vertrekken. 
 
Van 1959 tot 1964 werd Cuypers' neogotische interieur weer verwijderd, maar na de aardbeving in 1992 werden de torens volgens Cuypers' plannen herbouwd.