centrum van het witte stadje thorn

Thornhet witte stadje

Thorn: De witte parel

Een van de parels van Limburg is het witte stadje Thorn. Het stadje staat bekend om de markante witgeschilderde huizen, monumentale panden en de authentieke geplaveide straatjes. De Abdijkerk van Thorn torent hoog boven de witte huisjes uit.

Geschiedenis van Thorn

Ooit was Thorn  een minivorstendom waar zo’n 20 adellijke Stiftdames woonden. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt.  Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde. De Fransen voerden een belasting in op basis van de omvang van de ramen. Meer ramen in het huis betekende een hogere belasting. De arme bevolking metselde de ramen dicht om de belastingaanslag te beperken.  Om de ‘littekens van de armoede’ te verbergen, werden de huizen wit gekalkt. 

In het Gemeentemuseum het Land van Thorn kom je alles te weten over de geschiedenis van het witte stadje.  Een van de topstukken in het museum is het driedimensionale ‘Panorama Thorn’. Ook vind je hier de lokale VVV-vestiging.

Natuur

De omgeving rondom het witte stadje Thorn kent een rijke natuur. Geniet van de natuur in Natuurgebied De Koningssteen. Gallowayrunderen en Konikpaarden dragen bij aan  een veelzijdige ontwikkeling van bos, struwelen en graslanden in het gebied. Thorn ligt tevens op een steenworp afstand van de Maasplassen en RivierPark Maasvallei. Vanuit Thorn ben je ook heel snel in België.  
 

Rondleidingen in Thorn

Elke derde zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er het hele jaar door, rondleidingen voor groepen mogelijk. Ook zijn er vanuit Thorn rondvaarten door het prachtige Maasplassengebied. Voor informatie: VVV Thorn.