Wijngaard Thorn

Maasgouw in Limburg

Ontdek de historie langs de Maas in Maasgouw

De Maas is de rivier die de 10 woonkernen van de gemeente Maasgouw met elkaar verbindt. Gouw betekent landstreek.  De dorps-kernen hebben een rijke geschiedenis en liggen in een waterrijk gebied. Ohé en Laak en het vestingstadje Stevensweert worden ook wel “Het Eiland in de Maas” genoemd. Maasbracht/Brachterbeek is de thuishaven voor de beroepsvaart, hier ligt één van de grootste binnenvaarthavens van Nederland. De indrukwekkende Drielingsluis heeft met 11,85 meter het grootste verval van alle sluizen in Nederland. 
Het prachtige witte stadje Thorn, het oude centrum in Wessem en de gezellige dorpskernen in Heel, Panheel, Beegden en Linne zijn ook zeker een bezoek waard. 
Combi-ticket 3 musea gemeente Maasgouw
In 2021 kunt u de 3 musea het Maas Binnenvaartmuseum, het Museum Thorn of het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak bezoeken voor de prijs van 2 met het combi-ticket

Natuur en water

Maasgouw is onderdeel van het Maasplassengebied, het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.  Voor een overzicht zie pag. 17 van het Maasplassenmagazine .
Ook de natuur is in de gemeente Maasgouw rijk vertegenwoordigd. De gemeente is onderdeel van het Grenspark Maas-Swalm-Nette en van het Rivierpark MaasVallei. Juist deze combinatie van water, natuur en cultuur maakt Maasgouw een bijzondere gemeente.

Het witte stadje Thorn

In Maasgouw ligt het witte stadje Thorn. Ruim 800 jaar was dit stadje de hoofdplaats van een miniatuur vorstendom geregeerd door adellijke dames, nu een beschermd stadsgezicht met vele monumenten. Wie Thorn wil gaan ontdekken mag er de tijd voor nemen want er is veel te zien. Een historische kern met pittoreske, witte huisjes en vele authentieke panden uit de 15e tot de 19e eeuw. Bochtige straatjes met originele maaskeien geplaveid, intieme hofjes, vloermozaïeken en middeleeuwse impressies. In het museum Thorn kun je het Panorama bezichtigen, een 3D-kunstwerk. De gotische abdijkerk, uit de 10e eeuw domineert nog steeds dit romantische stadje. Ook een bezoek aan de Kapel Onder de Linden, met zijn barok interieur is de moeite waard.

Contact: Hart van Limburg Maasgouw