Archeologische vindplaats Lanaken/Maastricht - Fort aan de Zouw

Archeologische vindplaats Lanaken/Maastricht - Fort aan de Zouw
Industrieweg
3620
Lanaken
icon/category/archeo_route

Archeoroute vindplaats

Beleef het archeologische verhaal van het fort aan de Zouw op de grens van Lanaken en Maastricht. Download de app en sta op locatie oog-in-oog met onze archeoloog. Hij vertelt je via modernste virtuele technieken de geschiedenis van het fort aan de Zouw. Zo is het net of je naar het verleden transformeert.

De sporen van een militaire fort zijn gelegen aan een Romeinse weg ten noordwesten van Maastricht. Het fort is dusdanig groot dat het gelegen is op Belgisch, maar ook Nederlands grondgebied. De zijde die in deze opgraving werd aangetroffen meet ca. 155 m.
   
Op basis van radiokoolstofdatering op houtskool en dierenbot, plantenresten en aardewerk kan het fort gedateerd worden tussen het einde van de 7e eeuw, en de aanvang van de 10e eeuw. Voor zover bekend is dit het eerste fort uit deze periode gevonden in Vlaanderen. Als het fort zich ook nog uitstrekt tot in Nederland, is dit ook het eerste Karolingische fort gevonden in Nederland. Het fort kan namelijk te maken hebben gehad met de opkomst van de familie van Karel de Grote, ook wel bekend als de Pippiniden. Deze familie was afkomstig uit de regio tussen Luik en Maastricht. Het fort stamt vermoedelijk uit de regeerperiode van de opa van Karel de Grote, beter bekend als Karel Martel.

In deze onrustige periode vochten verschillende families om de macht en de grondeigendommen in deze regio. Uiteindelijk won de familie van Karel Martel deze machtsstrijd. Later regeert zijn kleinzoon Karel de Grote als keizer over dit gebied. Het fort en de weg zijn onderdeel van een groter verhaal waar archeologen nog steeds niet alles van weten of begrijpen. Een spannende vondst dus in een prachtig fiets- en wandelgebied.

Download de app

LET OP: De locatie ligt net op Belgisch grondgebied. Via Vlaanderen/België kun je de vindplaats bereiken over het fietspad dat loopt tussen de Van Akenweg (in het noorden) en de 2de Carabinierslaan (in het zuiden).  
Via Nederland kun je de vindplaats bereiken via de Cijnsruwe en de Kleine Weg; deze straten zijn gelegen in de wijk Malberg, op het grondgebied van Maastricht.