Oktober De Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis

Het is weer tijd voor het grootste geschiedenisevenement van Nederland: ‘de Maand van de Geschiedenis’. Dit jaar staat het thema: ‘aan het werk’ centraal. Werken: een begrip dat niet weg te denken is uit ons leven. We kennen het in allerlei verschillende vormen én maten: vrijwillig of uit nood, met het hoofd of met de handen, voor jezelf of voor een baas. 

Arbeid is door de eeuwen heen continu veranderd. Benieuwd? Tijdens de Maand van de Geschiedenis wordt de betekenis van werk en arbeid in historisch perspectief gezet. Reis mee door de tijd tijdens een van de themarondleidingen onder begeleiding van een VVV-gids.
 

De vestingwerken van Stevensweert

Ontdek op 3 oktober de geschiedenis van het vestingstadje Stevensweert. De vestingwerken in Stevensweert werden in 1633 gesticht door de Spanjaarden en kennen een lange geschiedenis. De VVV-gids vertelt je alle ins en outs en neemt je mee naar markante ijkpunten, die zowel binnen in het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak, als buiten te zien zijn. Meer weten én reserveren? Klik hier

In de voetsporen van Cuypers 

Treedt op 10 oktober in de voetsporen van Pierre Cuypers tijdens de themawandeling in Roermond. Pierre Cuypers is voornamelijk bekend om zijn ontwerp van het Rijksmuseum en het Centraal treinstation in Amsterdam. Maar veel minder bekend is, dat hij is geboren op 16 mei 1827 in Roermond en hier heeft gewoond en gewerkt. Laat je tijdens de wandeling verwonderen door de prachtige verhalen van de VVV-gids. Meer weten én reserveren? Klik hier.  

Van vrouwenvorstendom tot brikkebekkers

Duik op 17 oktober in het verleden van het Witte stadje Thorn. Ruim 800 jaar werd het witte stadje geregeerd door vrouwen uit de hoogste adellijke stand. De burgers in Thorn hadden werk dat ten dienst stond aan de stiftdames. Tot deze vertrokken… Thorn verviel vervolgens, tot aan het begin van de 20ste eeuw, in grote armoede. De VVV-gids laat je de sporen van die tijd zien en legt je uit hoe het zover heeft kunnen komen. Meer weten én reserveren? Klik hier.

Hier steekt/stak men de handen uit de mouwen!

Ontdek op 24 oktober de wonderbaarlijke verhalen van Vlodrop. In Vlodrop was men vroeger zó ijverig dat er plotseling twee kerken in het dop aanwezig waren. Ook de aanleg en afbraak van de tramlijn, de (her-)bouw van het aloude Maria-kapelletje en de restauratie van het oude kerkhof kennen bijzondere verhalen. Meer weten én reserveren? Klik hier