Stevensweert Jan van Steffeswertplein

Vestingstadje Stevensweert

Het Eiland in de Maas

Stevensweert vormt samen met Ohé en Laak het 'Eiland in de Maas', een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt. De hoofdstroom van de rivier de Maas, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. 
Vanuit Ohé en Laak kun je van april t/m oktober met het fiets- en voetveer 'De President Willy Claes' de Maas oversteken naar het Belgische Ophoven, tussen fietsknooppunt 01 en 22. Zie voor de juiste vaartijden: rondjemethetpontje.nl

Vestingstad en vestingwerken

Het oorspronkelijke dorp Stevensweert werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1633 door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Er werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. In 1702 kwam door de Slag om Stevensweert de vesting weer in Staatse handen. Stevensweert heeft tot op heden zijn geometrische stratenpatroon behouden. De originele vestingwal bestaat niet meer. In 2007 werd begonnen met de reconstructie van een deel van de vestingwerken aan de hand van historisch kaartmateriaal aan de noordzijde van Stevensweert. Deze zijn nu te bezichtigen.
Een gedeelte van Stevensweert heeft een beschermd dorpsgezicht. De vestingwerken zijn nog in het unieke stratenpatroon van het stadje te herkennen. TIP: In het Streekmuseum Stevensweert-Ohé en laak kun je een maquette van de complete vestingwerken bezichtigen en kom je alles over de bijzondere geschiedenis van het Eiland in de Maas te weten.

Andere bezienswaardigheden

Aan het Jan van Steffeswertplein liggen de R.K.  St. Stephanuskerk, het Protestants kerkje en het streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak. De hoofdtoegang naar de vesting, de Maaspoort en de tweede toegang, de Veldpoort zijn onlangs weer in het straatbeeld zichtbaar gemaakt.
Net buiten Stevensweert staat de Hompesche Molen, deze stellingmolen uit 1722 is de hoogste molen van Limburg. Bij de nabijgelegen Molenplas met haar versteende bomen kun je heerlijk wandelen.
Pal naast de veerpont over de Maas tussen Ophoven (B) en Ohé en Laak (NL) vind je het kasteeldomein Walburg, in 2020 gerealiseerd i.s.m. de gemeente Maasgouw en Natuurmonumenten. Historische zichtlijnen zijn hersteld, de contouren van de voormalige gebouwen  weer zichtbaar gemaakt. Terreinborden vertellen over de historie van deze bijzondere plek.  Vanaf de 10 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over zowel het hele domein als ook over de Maas.    TIP: In het Streekmuseum Stevensweert-Ohé en laak worden authentieke Walburgse voorwerpen getoond en kun je er een indrukwekkende maquette van het landgoed in zijn glorietijd bewonderen. 

Rondleidingen, stadswandeling, wandelen en fietsen op het Eiland in de Maas

Elke eerste zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er het hele jaar door, rondleidingen voor groepen mogelijk.
Zelf op pad met een stadswandeling door Stevensweert is ook mogelijk. Deze is ca. 2 km en voert o.a. over de reconstructie van de vestingwerken.
De themawandeling Prachtplekken op het Eiland in de Maas kun je in 6, 7 of 13 km afleggen.
De Maasstadjesfietsroute voert ook over het Eiland in de Maas en maakt tevens een uitstap naar België, totale lengt ca. 47 km.
Deze routes zijn voor € 1,00 te koop via de webshop of in de VVV-winkels.
Wandel- en fietskaarten volgens het knooppuntensysteem en van het RivierPark Maasvallei zijn ook verkrijgbaar in de webshop.
Voor meer informatie: VVV Stevensweert

Mooiste Vestingstad van Nederland 2021?

De ANWB heeft een aantal Nederlandse vestingsteden genomineerd die kans maken op de titel van Mooiste Vestingstad van Nederland. Het pittoreske Stevensweert zit ook bij deze selectie.  Ontdek hier meer over deze verkiezing en breng jouw stem uit op Stevensweert! Stemmen kan nog t/m 15 april 2021!