Street art & murals
in Weert

Een van de mooiste street art in Weert, het Zuilen Kabinet

'Openluchtmuseum Weert'

Weert is het decor van tal van kleurrijke, openlucht kunstwerken. Van muurschilderingen tot beschilderde elektriciteitskastjes, overal in de stad vind je unieke street art die de muren tot leven brengen. Met murals, graffiti en street art wil Weert de storytelling van de stad zichtbaar maken. De street art brengt de historische verhalen van de stad tot leven. Zo zijn er verschillende murals met Van Horne als onderwerp.

Ook de Tweede Wereldoorlog kreeg een eigen gezicht. Tevens is er ruimte voor bekende stadgenoten zoals Johnnie Hoes. Andere graffiti artiesten hebben de vrijheid hun kunsten op eigen wijze in te vullen. Zoals in de Hall of Fame in Weert waar elke graffiti artiest zijn of haar podium kan pakken. 

Street art tour Weert

Maak een unieke wandeling of fietstocht langs de verschillende street art kunstwerken in Weert.  De route is ongeveer 8 kilometer lang en voert je langs prachtige murals en street art in Weert. Download hier de route en wandelen maar! Ben je met de fiets en start je op de Muntpromenade 10  in Weert? Let op! Op die plek mag je namelijk niet fietsen. 

Download route

Mural van een paarse gorilla bij het Zuilenkabinet in Weert

Het Zuilen Kabinet

Het Zuilen Kabinet is een project van Angelo Martinus en Geert Loijen. Zij hebben graffiti en street art kunstenaars uit de hele wereld gevraagd om in Weert hun podium te pakken. Inmiddels sieren al 40 kunstwerken deze pilaren. Er is onder meer werk te zien van Geert Loijen, aka Sapo, maar er zijn ook producties van buitenlandse graffitikunstenaars te zien. 

Meer info over het Zuilen Kabinet

De pilaren van de Boshoverbrug, beter bekend als het Zuilen Kabinet

Van Horne in Graffiti

2018 was voor Weert het 'Van Horne' jaar. Het was toen 450 jaar geleden dat graaf Philips van Horne in 1568 op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd wegens hoogverraad en majesteitsschennis. Philips van Horne was een edelman die  een hoofdrol vervulde in de geschiedenis van Weert. Hij is prominent aanwezig in de street art scene. In 2018, 450 jaar na zijn onthoofding, werden diverse muurschilderingen met zijn beeltenis gemaakt. Zo leer je tijdens een wandeling door de binnenstad meer over de rijke geschiedenis van Weert.

Graaf Philips van Horne, hier afgebeeld op een gebouw in Weert

Hushovenbrug

Graffiti is kunst! De Hushovenbrug in Weert is sinds 2016 een prachtige blikvanger. Brugpijlers werden toen voorzien van graffiti van wereldberoemde streetartists zoals Locatelli en Belin. Maar ook van lokale straatkunstenaars zoals Nash en Sapo. Twee jaar later werden de overige pijlers onder handen genomen door Studio Giftig én Sapo. Sapo oftwel Sjarrel Atlas beeldde onder meer een vrek uit als vèrke.

Mural op de Hushoverbrug

Hall of Fame Weert

De Hall of Fame Weert ligt aan de overkant van het kanaal bij Het Zuilen Kabinet. Het is een vrijzone waar iedere graffiti artiest mag komen schilderen. In tegenstelling tot het Zuilen Kabinet is dit een soort 'oefenplek' waar graffiti/street art artiesten hun eigen podium kunnen pakken. Hier is het aanbod voortdurend in beweging.

Grafitti artiest oefent op een vrij plekje op de Hall of Fame in Weert