Mooiste vestingstadje van NederlandBreng jij je stem uit op Stevensweert?

ANWB Verkiezing

Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort. Maar welke van de Nederlandse vestingsteden is nu de allermooiste?

De ANWB heeft een aantal van deze steden genomineerd die kans maken op de titel van Mooiste Vestingstad van Nederland. Het pittoreske Stevensweert zit ook bij deze selectie. Uiteraard vinden wij bij Hart van Limburg dat Stevensweert in deze top 5 thuis hoort.

Stem jij met ons mee Stevensweert de top 5 in? Stemmen kan via het stemformulier van de ANWB

Stevensweert in Limburg

Het eiland in de Maas

Stevensweert vormt samen met Ohé en Laak het "Eiland in de Maas", een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt.  De hoofdstroom van de rivier, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. 

Stevenweert Eiland in de Maas

Vestingwerken

Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Om Stevensweert werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Stevensweert heeft tot op heden zijn geometrische stratenpatroon behouden. 

De originele vestingwal bestaat niet meer. In 2007 werd begonnen met de reconstructie van een klein deel van de vestingwerken aan de hand van historisch kaartmateriaal van een bastion, ravelijn en bijbehorende gracht noordzijde van Stevensweert. Deze zijn nu te bezichtigen.

Kanon in Stevenswert