icon/category/park

Natuurgebied

Molenplas

De Molenplas is een bijzondere Maasplas in het Maasplassengebied. De plas is ontstaan uit de laatste traditionele grindwinning.
De natuur heeft zich hier snel ontwikkeld. Er zijn bijzondere vogels gesignaleer...
De natuur heeft zich hier snel ontwikkeld. Er zijn bijzondere vogels gesignaleerd in het gebied. Ook leven er bevers. Bijzondere planten bloeien aan de plas. De Gallowayrunderen en Konikpaarden zorgen door hun graasgedrag dat er gevarieerde natuur ontstaat.

De omgeving van de Molenplas is struingebied. Dit betekent dat wandelen overal is toegestaan, ook buiten de paden. Honden mogen mee, maar wel aangelijnd. Voor wie niet van struinen houdt is er een grindpad aangelegd rond de plas. De wandeling duurt ruim 2 uur en voert over een brug en stepping stones. Met hoogwater kunnen delen van het pad overstromen en is het pad niet of alleen met laarzen begaanbaar.

Aan de Molenplas zijn meerdere bomencirkels geplaatst. Vanuit de Hompesche Molen is het eerste bomenmonument al te zien. Het zijn eiken die 1.500 tot 2.000 jaar geleden onder het grind van de maas bedolven zijn en op die manier geconserveerd zijn gebleven. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen. Ter herinnering aan de tijd van weleer zijn ze hier geplaatst als monument en herkenningspunt.

Fietsroutes midden in Limburg
Wandelroutes midden in Limburg

Terug naar natuurgebieden Midden in Limburg
Lees verder

Contact en locatie

Bilt 1
6107 BM
STEVENSWEERT