icon/category/park

Natuurgebied

knuppelbrug
wandelaars in het bos
groene natuur
kind jongen tuurt over de maas

Het Leudal

Het Leudal is een natuurgebied in de provincie Limburg. Het is gelegen tussen de dorpskernen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen in de gemeente Leudal.

Het Leudal Het natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) ...

Het Leudal

Het natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. In het gebied ligt een prachtige watermolen, de Sint Ursulamolen, ook wel de Leumolen geheten. 

Wandelroutes

Het Leudal is een zeer populair wandelgebied met bijvoorbeeld het Peellandpad. Maar er zijn ook veel kortere wandelroutes te vinden, waarvan een aantal gemarkeerd is met gekleurde paaltjes. Deze beginnen vlakbij het bezoekerscentrum Leudal. Verder lopen er ruiterpaden door het gebied en fietspaden als onderdeel van het fietsroutenetwerk.

Beekdalen

De beekdalen in het Leudal zijn van een schilderachtige schoonheid. Ze zijn begroeid met grotendeels natuurlijk bos met hazelaar, berk en wilg. Tussen de bomen slingeren de Zelsterbeek en de Leubeek. Het water heeft de beekdalen in eeuwen tijd zo diep uitgesleten dat er een soort van ravijnen zijn ontstaan. Op de overgang van hogere naar lagere gronden heeft afstromend regenwater holle wegen uitgesleten.

Fiets- en wandelroutes in het Leudal 

Lees verder

Contact en locatie

Het Leudal
Roggelseweg 58
6081 NP
HAELEN