Kunstwerk drakendorp Beesel
Draak
Beeld draak centrum Beesel
Straatbord Beesel
Putdeksel draak
Draak kunstwerk
Bord draak Beesel ingang dorp

Drakendorp Beesel

De inwoners van de gemeente Beesel hebben 'drakenbloed' door hun aderen stromen. Daarom wordt Beesel ook wel Drakendorp genoemd. Overal in de gemeente kom je in aanraking met de draak en drakentradities.

Wat is het Draaksteken? Het Draaksteken is een groot openluchtspel dat om de ze...

Wat is het Draaksteken?

Het Draaksteken is een groot openluchtspel dat om de zeven jaar wordt opgevoerd. Dan staat het dorp Beesel helemaal in het teken van de draak en de Middeleeuwen. Het theaterstuk met muziek, zang, gevechten, drama en humor is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de draak; de strijd tussen goed en kwaad. De circa 400 (amateur)spelers wonen allemaal in Beesel of zijn er geboren. De inwoners bouwen zelf het decor (waaronder een compleet dorp en kasteel), maken de kleding én natuurlijk ook de veertien meter lange, vuurspuwende draak. Gedurende de periode van het Draaksteken versieren de inwoners hun huizen met drakenvlaggen en andere voorwerpen.

Een eeuwenoude traditie

De traditie van het spel van Sint Joris en de Draak is al enkele eeuwen oud. In de zeventiende eeuw richt men in Beesel een schutterij op onder het patroonschap van Sint-Joris. Dit gilde steekt jaarlijks in de processie de draak. De oudste schriftelijke vermelding van het spel in Beesel dateert van 1736. Sinds 1967 wordt het Draaksteken op één vaste plaats opgevoerd, namelijk bij het kasteel Nieuwenbroek. Tegenwoordig is de stichting Draaksteken de organisator van deze bijzondere traditie.

Draaksteken, bijzonder immaterieel erfgoed

Het Draaksteken behoort tot immaterieel erfgoed, de tegenhanger van materieel erfgoed, zoals monumenten. Kenmerkend is ook dat het erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Van het Draaksteken wordt nadrukkelijk gezegd dat dit een traditie van de hele Beeselse gemeenschap is. Omdat het Draaksteken zo’n bijzondere traditie is, staat deze op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Draaksteken zichtbaar in het dorp

Je kunt er niet omheen: de metershoge draak op de rotonde. Niet alleen bij het binnenkomen van Beesel, ook op de straatnaambordjes, de putdeksels, hekjes en de blauwe schildjes aan de huizen; overal kom je de draak tegen! Ga eens lekker zitten op of bij de keramieken drakenstaart. Zoek naar de afdruk van de poot of ontdek meer over het Draaksteken via de informatieborden. De Beeselse dorpsgidsen vertellen je graag alles over hun drakendorp tijdens een rondwandeling. 

Lees verder

Contact en locatie

Drakendorp Beesel
Beesel