Avondrood fietsen

Goed voorbereid op de fiets in Limburg

Tips voor het voorbereiden van een tocht in Midden-Limburg

Noord- en Midden-Limburg is misschien wel één van de mooiste streken van ons land. Het landschap is zeer gevarieerd: uitgestrekte vlakten, heidevelden en meanderende beken. Maar ook met pittoreske dorpen, cultuurhistorische objecten én het ligt vlak bij de grens met Duitsland en België. Met de fiets of scooter kun je dus alle kanten op terwijl je dit prachtige gebied verkent.

Tip 1: Bereid je goed voor

Kies voor je fiets- of scootertocht een mooie dag uit en zorg dat je tweewieler in goede conditie is. Verder neem je zo min mogelijk mee. Noodzakelijk zijn regenkleding, zonnebrand, geld, mobiele telefoon en oplader, water, eventueel proviand voor een picknick en een zakje om je afval in te verzamelen. Verder is het, als je gaat fietsen, ook handig om een pompje en bandenplaksetje mee te nemen.

Tip 2. Smalle paden en veerpontjes

Met je tweewieler kom je op andere plaatsen dan met de auto. Ontdek de natuur via smalle paadjes, stap even af bij de vele kleine kapelletjes en veldkruizen en kom langs karakteristieke boerderijen, eeuwenoude kastelen en landgoederen en andere interessante cultuurhistorische objecten. Om je route wat extra’s bezienswaardigheden te geven bekijk je wat er onderdeel is van natuurmonumenten. Soms moet je met een veerpontje naar de overkant van de rivier. Stippel je route daarom van tevoren uit en kijk waar deze pontjes zijn en wanneer ze varen. 

Tip 3: Maak gebruik van de fietsknooppunten

Gebruik daarvoor de zogenaamde fietsknooppunten. In Nederland zijn talloze fietsknooppunten: een soort routepaaltjes waarmee je verschillende routes kunt samenstellen, of bestaande routes kunt volgen. Deze fietsknooppunten sluiten aan op het Belgische en Duitse netwerk. Als je flink doorrijdt kun je dus op één dag van zowel Limburgse vlaai als een Belgisch biertje en Duitse Bratwurst genieten!

Tip 4: Zorg voor goede sloten

Natuurlijk wil je niet dat je scooter of fiets verdwenen is als je terugkomt uit het café of pannenkoekenhuis. Zorg daarom voor twee goede sloten per tweewieler. Voor je fiets kies je bij voorkeur voor gekeurde sloten met ART-2 keurmerk. Voor je scooter is ART-3 of ART-4 veiliger.

Tip 5: Veiligheid

Het leukste van uitgaan is thuiskomen, het liefst heelhuids natuurlijk. Daarom moet je altijd je veiligheid in de gaten houden. Let goed op in het verkeer, zorg voor perfect onderhouden tweewielers én -voor de scooterrijders- een goede helm. Of je nou voor een jethelm kiest, of liever een integraal- of systeemhelm neemt, er zijn twee belangrijke punten. Ten eerste een goede pasvorm en maat en ten tweede mag de helm niet gevallen zijn of tijdens een ongeluk zijn gedragen. Er kunnen namelijk onzichtbare scheurtjes in zitten, waardoor de helm minder bescherming biedt wanneer je valt. De maat is belangrijk voor veiligheid en comfort: een te grote helm kan achterover kantelen of zelfs afschieten en een te kleine helm zit niet lekker en bezorgt je hoofdpijn.

Tip 6: Geniet

Maak je tocht niet te lang, zodat je onderweg voldoende tijd hebt om de omgeving te bekijken en te genieten. Zoals gezegd, Midden-Limburg is veelzijdig. Neem dus de tijd om af en toe even af te stappen en van het moment en de plek te genieten.