Evenementen

Rondleiding

Wanneer
-

VVV themarondleiding Grindwinning, een zegen of straf voor Stevensweert?

STEVENSWEERT: VVV Stevensweert, Jan van Steffeswertplein 1, van: 13:00 tot 14:30, VVV themarondleiding Grindwinning, een zegen of straf voor Stevensweert? Kosten:Toegang EU 6,00 p.p. kinderen t/m 12 jaar gratis, beperkt aantal deelnemers, reservering verplicht

Nadruk van deze wandeling o.l.v. VVV-gids door en rond het vestingstadje Stevensweert is het thema grindwinning. Wat is nog zichtbaar van de grindwinning en wat heeft dit voor Stevensweert opgeleverd. Was het een straf of een zegen? 

Stevensweert ligt aan de hoofdstroom van de rivier de Maas en vormt samen met Ohé en Laak het 'Eiland in de Maas'. Een eiland dat door twee (voormalige) armen van de Maas wordt gevormd.
Toen men eind jaren dertig van de vorige eeuw de Maas tussen Stevensweert en Maasbracht bevaarbaar wilde maken, ontdekte men onder de vruchtbare kleilaag veel grind. Men ging er van uit dat dit wel eens onder het hele 'Eiland' zou kunnen voorkomen!
In eerste instantie werden enkele kleine percelen uitgebaggerd. Maar met de opkomst van de betonbouw (wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog) werd de vraag naar grind steeds groter. Uiteindelijk werden vele honderden hectaren landbouwgrond opgeofferd ten gunste van de grindwinning.

Aanvankelijk werd een kleine groep landeigenaren en ontgrinders min of meer rijk van de grindwinning. Maar de laatste decennia is ook geld naar de toenmalige gemeenten Stevensweert/ Ohé en Laak gegaan. Dit geld werd geïnvesteerd in de leefomgeving van de dorpen. Onder andere de vrij toegankelijke reconstructie van de vestingwerken is met deze gelden bekostigd.
Het Eiland in de Maas is daardoor voor bewoners en toeristen een formidabel pareltje geworden met een fantastische uitstraling!

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Afhankelijk van de dan geldende regels, is het mogelijk dat de wandeling niet doorgaat.

Kosten evenement
€ 6,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis, incl. entree streekmuseum
Eigenschappen
 

Contact en locatie

VVV Stevensweert
Jan van Steffeswertplein 1
6107 BZ
STEVENSWEERT

Wanneer

-