Evenementen

Wandeltocht

Wanneer
-
Abdijkerk Thorn

Van vrouwenvorstendom tot brikkebekkers

Deze rondleiding met VVV-gids staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis met als thema 'Aan het werk'.

Het witte stadje Thorn werd ruim 800 jaar door vrouwen uit de hoogste adellijke stand geregeerd. De taak van de vorstin-abdis was het besturen van het ministaatje en oefende wereldlijke macht uit. De burgers hadden werk dat ten dienste stond aan de stiftdames. Toen deze vertrokken veranderde alles.

Hierna verviel Thorn tot grote armoede. Die tijd duurde tot aan het begin van de 20-ste eeuw. De mannen uit Thorn gingen als brikkebekkers werken in Duitsland. Veelal seizoensarbeiders en dagloners ver van huis, die hun brood verdiende in de baksteenfabrieken om hun gezinnen te kunnen onderhouden. Het was van zonsopgang tot zonsondergang zwaar en hard werken geblazen en ze maakten  hierdoor erg lange dagen.

De VVV-gids legt uit hoe het zover heeft kunnen komen en toont de sporen van die tijd. In het historische centrum van Thorn herinneren vele monumenten en gebouwen aan de pracht en praal van het vorstendom. Maar ook de littekens van die minder voorspoedige periode zijn nog duidelijk zichtbaar.

Er wordt gestart om 14.00 uur vanaf de VVV Thorn, Wijngaard 14, 6017 AG Thorn.

 

Kosten evenement

Contact en locatie

VVV Thorn
Wijngaard 14
6017 AG
Thorn

Wanneer

-