Asperges met op de achtergrond een opkomende zon

Aspergeshet Witte Goud

Dat de asperge een bijzonder streekproduct is, blijkt wel uit de vele bijnamen die deze groente kent: Koningin der Groente, het Witte Goud, Parel van het Land en Points d’amour! 

Verken per fiets Noord- en Midden-Limburg en zie met eigen ogen hoe de asperges groeien in de volle grond. 

Er is een mooie aspergeroute rondom Roermond en de Meinweg en een mooie route waar je veel asperge ziet rondom Weert en Stramproy. Een heerlijke asperge van topkwaliteit mag gezien worden.

Noord- en Midden-Limburg, je proeft het pas als je er bent!

Bereiding asperges

Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Je kunt de asperges enkele dagen bewaren door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. 

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Zorg voor voldoende water zodat de asperges net onder liggen. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei en gesmolten roomboter. Lekker in combinatie met witte wijn, bijvoorbeeld Auxerrois van het wijngoed Thorn. Deze wijn een stevige reputatie als begeleider bij aspergegerechten. De Auxerrois heeft een helder lichtgele kleur en een vleugje koolzuur. In het zachte aroma komen met name wit fruit als appel en peer naar boven. De aanzet is fris, mooi sappig en droog met een volle afdronk.