Lindeboom MaasnielBoom van het Jaar 2021

De lindeboom naast de oude pastorie in Maasniel is verkozen tot De Boom van het Jaar 2021. De linde won na een overtuigende eindsprint met een totaal van 4334 stemmen. Daarmee wordt de linde de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year, die in februari 2022 wordt gehouden. 

De verkiezingen van De Boom van het Jaar en Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om het verhaal dat de boom bijzonder maakt. 
Het doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan. 

Het verhaal van de statige lindeboom aan de Pastoor Ramakerstraat in Maasniel is rond 1870 geplant als pastoorsboom, door pastoor Ramakers die toen zijn intrek nam in de pastorie. Zij was in die tijd geen publieke boom, al zullen veel zusters in het nabijgelegen klooster hebben genoten van het uitzicht op haar elegante vorm. Hoewel de boom nog steeds op privéterrein staat, is ze inmiddels zeer publiek: ze was de eerste boom op Instagram met een eigen account (@lindeboom_maasniel). Rond de 3.000 volgers van Londen tot Teheran genieten dagelijks van een ‘verse’ foto.

 

Bron: SBNL Natuurfonds
Foto: Lindeboom_maasniel