Kapellerkwartier - Verering en bezinning

Slechts een kilometer van de Roermondse binnenstad vind je een indrukwekkende oase van rust en bezinning: het Kapellerkwartier.

Kapel in het Zand

Aan het einde van de Kapellerlaan doemt de Kapel van Onze Lieve Vrouw in ’t Zand op; een bedevaartsoord waar dagelijks nog vele mensen een kaarsje komen branden bij het beeld van Onze Lieve Vrouwe in ’t Zand. Het Mariabeeld zou volgens de legende in 1435 gevonden zijn door de Poolse herder Wendelinus. Toen hij zijn dorstige schapen wilde laten drinken van het water uit de put, haalde hij met de emmer het Mariabeeldje omhoog. Nadat Wendelinus het beeldje had geplaatst in een nis voltrokken zich wonderbaarlijke dingen rond het beeld. Mensen werden verhoord en vonden zelfs genezing van hun kwalen. Nog steeds komen pelgrims naar de kapel om Maria te eren. 

Heel bijzonder zijn de ruim 7000 devotietegeltjes die de muren van de processiegang bijna volledig bekleden. Op de lichtgele tegeltjes staan teksten om Maria te danken voor goede beterschap, gevraagde gunsten, behouden terugkeer en zelfs voor het behalen van het rijbewijs. Zeer indrukwekkend.

 

Kruiswegpark

Begin vorige eeuw werd het bedevaartsoord uitgebreid met het Kruiswegpark naar een ontwerp van de Roermondse bouwmeester Pierre Cuypers. Een 1,4 hectare groot park met een keur aan weelderige planten en monumentale bomen. Kronkelige paden leiden je langs veertien uit kalksteen gehouwen staties die de lijdensweg van Verering en bezinning in het Kapellerkwartier Jezus uitbeelden. Met midden in het park een grote open plek met de twaalfde statie: de Calvarieberg waar ‘Jezus sterft aan het kruis’. Verder is er een aparte processiegang in het park langs acht kapelletjes.

Kapellerkwartier - er is meer te zien

Den aje kirkhaof

Ook de zeer oude begraafplaats ‘Nabij de Kapel in ’t Zand’ is een bezoek waard. Verwonder je over de vele monumentale graven die ‘den aje kirkhaof’, zoals de begraafplaats in Roermond wordt genoemd, rijk is. De graven van verschillende kerkgenootschappen worden hier nadrukkelijk gescheiden door hoge muren. Indrukwekkend is dan ook ‘het graf met de twee handjes’ dat de liefde tussen een rooms-katholieke vrouw en protestante man weerspiegelt. Zij houden symbolisch elkaars hand vast over de muur heen. In het midden van de begraafplaats vind je het grootste monument: de bisschoppelijke grafkelder van Roermond.

 

Kepelse Meule

Verder vind je in het Kapellerkwartier, aan de Herkenbosscherweg, de Kepelse Meule. Een molen zonder wieken, die wordt aangedreven door een elektromotor. Uniek industrieel erfgoed. De molen uit 1882 is onlangs gerestaureerd en vrijwillige molenaars houden de graanmaalderij nu draaiende. Zij vertellen je er graag over. De Kepelse Meule is op afspraak te bezichtigen: https://kepelsemolen.wixsite.com/kepelsemeule

Wanneer je van de Kapelse Meule naar beneden loopt naar de Heinsbergerweg, kom je uit bij de Galgenberg, een plek waar in 1613 en 1614 meer dan 60 heksen geëxecuteerd werden door verbranding of ophanging.